Internet of Things (IoT), een veel gehoorde term, is de basis van veel nieuwe technologische ontwikkelingen. IoT bestaat uit wereldwijde en alledaagse, met internet verbonden, apparaten en sensoren, welke informatie uitwisselen. Naar schatting zijn een kleine 25 miljard(!) apparaten en sensoren verbonden met internet welke continu data uitwisselen. Al deze verbonden apparaten en sensoren (zoals camera’s, iBeacons, telefoons maar ook smart speakers, wearables en thermostaten), genereren een explosie aan onbewerkte ruwe data.

De schakel na IoT, om deze verzamelde onbewerkte data te bundelen is Artificial Intelligence (AI), ook wel Kunstmatige Intelligentie (KI) genoemd. Artificial Intelligence is een verzamelnaam voor elke techniek, die het mogelijk maakt dat een systeem bijna menselijke acties uitvoert. Indirect is dit dan weer de verdienste van Machine Learning (ML), deze technologie richt zich op specifieke sub-algoritmes van AI om optimalisaties in een proces te bewerkstellingen.

De mens als metafoor

 • Internet of Things is onbewerkte en ruwe data ofwel ons hele lichaam wat fysieke acties uitvoert.
 • Artificial Intelligence geeft inzicht in deze data en bepaalt welke acties precies uitgevoerd moeten worden ofwel onze hersenen.
 • Machine Learning is de leermethode achter het trainen van een specifieke taak om de hersens te leren een juiste keuze te maken of een actie te verbeteren.


Source: statista.com

Feiten

 • Artificial Intelligence is gegroeid door Machine Learning. Apple met Siri is hier een passend voorbeeld van.
 • Artificial Intelligence kan niet zonder Machine Learning, Machine Learning kan wel zonder A.I.
 • Op het moment dat Machine Learning het punt bereikt, dat het systeem op een overtuigende manier kan interacteren met mensen en zelfstandig keuzes kan maken, dan spreken we weer over Artificial Intelligence.

Machine learning voor logistics en warehouse operaties

Maar nu terug naar logistics en warehouse operaties en de hamvraag: what’s in IT for us? Veranderende prioriteiten binnen de warehouses vragen om een andere aanpak. Prioriteiten moeten tegenwoordig in no time aangepast kunnen worden en gebaseerd op het eigen geformuleerde business protocol inzetbaar zijn. Technologische ontwikkelingen kunnen het verschil maken en bijdragen aan verbetering binnen de gehele supply chain.

Een enkele WMS-leverancier heeft deze technologie geïmplementeerd, maar min of meer staan we met de huidige WMS-applicaties nog aan het begin van een lange en boeiende uitdaging.

Aratus A-Core WMS gaat deze uitdaging vol vertrouwen aan samen met ons netwerk portfolio Supply Chain Apps.

Enkele voorbeelden van optimalisatie binnen gehele warehouse operatie zijn:

 • Voorraadmanagement
 • Voorraadoptimalisatie
 • Voorspellende voorraad
 • Route- en transportoptimalisatie
 • Waveless order picking
 • Locatie Intelligence (Put Away)

Concreet leveren deze nieuwe technologische ontwikkelingen in geval van voorraadbeheer significante besparingen op. De slimme combinatie van data en algoritmen levert uiteindelijk een niet te kraken formule op. De uitkomst van die formule vertelt dat bijna elke voorraad, voor een derde of meer bestaat uit ‘dode voorraad’ bestaat. Dit is voorraad die in een bepaalde periode aangemerkt wordt als overtollige voorraad of voorraad die gedurende een bepaalde, vooraf vastgestelde periode niet is gebruikt.

Met Aratus A-Core WMS zeggen wij: een onsje meer DATA dan maar!

Wil je meer weten over AI en machine learning en hoe dit jouw logistieke operaties kan helpen? Bel ons of stuur ons een mailtje en dan nemen wij contact op.