Voordat we onze tips bespreken, laten we beginnen met te zeggen dat de kans om een ​​WMS te vinden dat aan al je behoeften voldoet, ongeveer nul is. Je hoeft ons (nog) niet te geloven, maar uit ervaring kunnen we je wel het een en ander aanreiken. Er is een uitgebreid aanbod van WMS-oplossingen op de markt en we hebben met veel deze oplossingen gewerkt. Maatwerk stond altijd op de agenda. De redenen hiervoor zijn veelvoudig:
 • Magazijnen variëren in opzet, grootte en locatie.
 • Producten in het magazijn kunnen specifieke vereisten en beperkingen hebben.
 • Taal kan een barrière zijn.
 • Het WMS moet met verschillende platforms worden verbonden via verschillende protocollen, waarvan sommige behoorlijk verouderd zijn.
Bij Aratus hebben met onze 20 jaar ervaring in de logistiek alles wel zo’n beetje gezien, zowel met internationale als lokale spelers. We weten ook dat de beslissingen die aan het begin worden genomen, later vergaande consequenties kunnen hebben. Daarom is het cruciaal dat projecten op de juiste manier worden aangevlogen, zodat de oplossing vanaf het begin zal werken, maar op de lange termijn ook duurzaam is.
1. Betrek en informeer medewerkers voorafgaand aan de aanschaf van een nieuw WMS-pakket.
Maak voor iedereen duidelijk waarom je deze investering overweegt, wat het de organisatie moet brengen en hoe het zal worden geïmplementeerd. Meer dan 30% van de WMS-systemen worden niet gebruikt in organisaties omdat intern worden samengewerkt of zelfs wordt tegengewerkt. Angst voor verandering, bang voor eigen werk en/of functioneren.
2. Lange termijn visie van het bedrijf is van groot belang bij het overwegen van een WMS.
Voorkom beperkingen op de lange termijn door alle strategische doelen op te nemen in het potentieel van het WMS-systeem. Om een paar voorbeelden te geven:
 • 39% van de bedrijven met WMS-systemen wil op den duur meer locaties.
 • 33% van de bedrijven wil op den duur meer vierkante meters.
 • 25% wil uitrollen naar E-com of E-fulfilment (fluctuaties vragen het proces om flexibel te zijn binnen de normen).
3. Selecteer WMS-leveranciers met bewezen en zeer brede branche-ervaring.
Vraag naar referenties en in welke branches zij zich bewezen hebben. Wat waren de beste werkwijzen en hoe werden deze geïmplementeerd in het WMS-systeem?
4. Kies een Basic WMS-systeem met eenvoudige vaste kernelementen en wat koppelbaar is met alle andere intern draaiende IT-systemen.
Verbind WMS, TMS en ERP! Je wilt dit combineren met toegankelijke, transparante en schaalbare – op maat gemaakte – opties, die aansluiten op je behoeften. Gebruik de ervaringen van de WMS-leverancier om feedback te krijgen als het gaat om extra aangepaste wensen voor je organisatie.
5. WMS-systemen in CLOUD-oplossingen, ja of nee?
Het is erg belangrijk dat ALLE systemen / apps kunnen worden gekoppeld voor maximale OUTPUT, zoals Business Intelligence en Business Analytics.
 • 58% van de bedrijven met een WMS-systeem gebruiken niet alle actieve systemen en applicaties.
 • 44% van de bedrijven met een WMS-systeem geeft de voorkeur aan een on-premise (BI-oplossing op lokale server in plaats van in de cloud) als het gaat om business intelligence.
Cloud-oplossingen genereren veel meer output, zijn goedkoper (kosten per gebruiker) en flexibeler (van 10 gebruikers tot 15 gebruikers). Geen overmatige licenties en implementatiekosten.
6. Kies een WMS-systeem dat voldoende capaciteit biedt voor optimalisatielagen.
Retouren worden een groeiend deel van het bedrijf (afhankelijk van de nominale waarde per klant) INKOMENDE EN UITGAANDE pakketretouren zijn sinds jaar en dag een ondergeschikt onderdeel van automatisering, terwijl er een toenemende druk op staat. Omdat leveringen steeds crucialer en steeds efficiënter, sneller en vooral ook foutlozer moeten worden.
7. Investeer in een WMS-systeem dat nieuwe technologieën ondersteunt, zowel in de software als op locatie.
 • Draadloos netwerk met hoge capaciteit en ononderbroken koppeling met de BackOffice
 • Boost order picking  met handige en eenvoudig te gebruiken scanners of smartphones / tablets
 • Apparaten met realtime communicatiemogelijkheden (bijv. Stembarcode – pick-to-light)
 • Bluetooth-sensoren om de snelheid van het proces te verbeteren door de locatie op te geven